×

Bireysel Sonuç Sorgulama

×
Diğer Sonuçlarınız
Sonuç


SIBO TESTİ

SIBO TESTİ

İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi (Small intestinal bacterial overgrowth: SIBO) ince bağırsaktaki bakteri sayısında artış veya olmaması gereken bir bakterinin ince bağırsakta bulunması olarak tanımlanır. Çoğalan bakteriler zararlı veya faydalı bakteriler olabilir, fakat hangisi olura olsun sağlığa zarar verir.

SIBO farkındalığı son on yılda hızla artmıştır. SIBO’nun, huzursuz bağırsak sendromu, duygu durum bozuklukları, otoimmün hastalıklar ve cilt hastalıkları ile bağlantılı olduğu artık net olarak ortaya konulmuştur.   

 SIBO Risk Faktörleri:

SIBO, çölyak, crohn veya huzursuz bağırsak sendromu gibi gastrointestinal bozuklukları olan hastalarda normal kişilere göre daha yaygındır. SIBO için risk faktörleri arasında antiasit ilaçların kronik kullanımı, kronik pankratit, diyabet ve bağışıklık sisteminin zayıflaması sayılabilir.  SIBO'nun bakteriyel çoğalmaya karşı bir veya daha fazla savunma mekanizmasının zayıflamaya başlaması ile geliştiği ortaya konmuştur. Bu zayıflayan savunma mekanizmaları şunlardır:

1. Bakterileri midede yok eden mide asidinin azalması,

2. Bağırsakları temizleyen ileri yönlü bağırsak hareketlerinin azalması,

3. Bakteriyel çoğalmayı durduran antikorların ve pankreas salgılarının yetersizliği,

4. Kalınbağırsak içeriklerinin geri kaçışını engelleyen bariyer fonksiyonunun bozulması. 

SIBO’nun Semptomları

SIBO sıklıkla spesifik olmayan sindirim bulguları içerir. Bu bulgular, besinlerle alınan bazı karbonhidratların bakterilerce fermantasyonu sonucu meydana gelir.  Kronik ishal, kabızlık, karında şişkinlik, kramp, mide bulantısı, asit reflü, mide gazı ve geğirme yaygın bulgulardır.

SIBO ilerledikçe kilo kaybı, yetersiz beslenme ve kemik erimesi gibi sindirim bozukluğu belirtileri baskın olabilir. Bağırsaklarımızda bulunan koruyucu bariyerin çoğalan bakterilerce bozulması sistemik semptomları ortaya çıkabilir: eklem ağrıları, deri döküntüleri, ruh hali değişiklikleri, yorgunluk veya hashimato gibi otoimmün hastalıklar eşlik edebilir.

Bazı vakalarda SIBO varlığının ilk ipucu laboratuvar sonuçlarındaki sapmalardır. İnce bağırsakta çoğalan bakteriler, demir depolarını ve B12 vitamin düzeylerini azaltarak anemiye neden olur. Aynı zamanda A, E ve D gibi yağda çözünen vitaminlerin eksikliği meydana gelir. Buna karşın vitamin K ve folat düzeyleri bakteriyel üretim sonucu yükselebilir.

 SIBO’yu Düşündüren Klinik İpuçları

SIBO Tanısı - Hidrojen/Metan Nefes Testi

Nefes testi, sindirilen şekerlerin ince bağırsaktaki bakteriler tarafından fermente edilerek hidrojen ve metan gazlarının oluşması ve bu gazların kan dolaşımına karışarak ardından solunum havasına salınması konseptine dayanır. Hidrojen ve metan gazları sağlıklı insanların sadece kalın bağırsaklarında üretilirken, SIBO’lu hastaların ince bağırsağında da üretim gerçekleşir. 

SIBO testi için 10 g laktuloz 1 su bardağı su ile önerilmektedir. Hasta başlangıç solunum hava örneğini toplar, ardından laktulozlu suyu içer. Sonrasında hasta 2 saat boyunca her 20 dakikada bir soluduğu hava örneğini toplar.  

Test Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar:

Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Genelde, SIBO hastasının klinik yönetimi antimikrobiyal tedaviyi, prokinetik ilaçları, besin takviyesini, diyet müdahalelerini ve eşlik eden rahatsızlıkların tedavisini kapsar. Tedavide kullanılan ilaçlar nefes testi sonuçlarına göre düzenlenir ve tedavi süreci mutlaka uzman hekim gözetiminde yürütülmelidir.

“SIBO Nefes Testi” İzmir’de sadece Talatpaşa Laboratuvarlarında 

Eğer siz SIBO belirtileri taşıdığınızı düşünüyorsanız veya hekiminiz sizde SIBO varlığından kuşkulanmış ise Talatpaşa Laboratuvarlarında hidrojen/metan testini yaptırabilirsiniz. Nefes testi için gerekli solunum hava örneğini size sağladığımız ev kiti yardımı ile kendi ev ortamınızda kolayca toplayabilirsiniz. Dilerseniz laboratuvarımızdan randevu alıp uzman personelimiz yardımı ile de Mavişehir veya Alsancak şubelerimizde nefes örneğinizi verebilirsiniz.  

Whatsapp iletişim hatları fiyat alma ve yerinde hizmet, hafta içi 08:00 / 20:00 hafta sonu 08:00 / 19:00 arası hizmet vermektedir.

© Talatpasatip.com. Tüm Hakları Saklıdır.